ALFÖLDI HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyem
só, bors, ételízesítő, olaj
cérnametélt
A gombóchoz:
50 dkg ízlés szerinti darált hús
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk és olajban megpirítjuk.
Hozzáadjuk a kockára vagy karikára vágott zöldségeket és kicsit összepirítjuk.
Ezután felöntjük vízzel és fűszerezzük.
Majd miután felforrt a petrezselymet is beletehetjük.
Amíg fől a leves, a darált húst összekeverjük a tojással,
a fűszerekkel és az apróra vágott vagy kinyomott fokhagymával,
kevés zsemlemorzsát is beletéve, végül összegyúrjuk.
Vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű
de azért nem túl nagy gombócokat formázunk és a levesbe tesszük.
Lassú tűzön, készre főzzük.
Sós vízben kifőzött cérnametélttel, forrón tálaljuk
-------------------------