Töltött káposzta
hozzávalók 6 főre
70 dkg darált sertéshús
25 dkg rizs
1 kg szálas savanyú káposzta
1 kg (10-12 db) savanyú káposztalevél
1 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 tojás
4 púpos tk őrölt paprika
2 mk őrölt bors
1,5 tk só
15 dkg zsír
2 ek liszt
elkészítés
A káposzta levéből egy bögrényit félreteszünk az esetleges utóízesítéshez,
majd a káposztát felengedjük vízzel, átöblítjük, aztán kinyomkodjuk.
A darálthúshoz hozzáadjuk a felkockázott hagymát, az áttört fokhagymát és a rizst,
valamint a tojásokat, a sót, a borsot és az őrölt paprika felét, és
1 dl -t a savanyú káposzta levéből, majd jól összegyúrjuk.
A káposztaleveleken lévő vastag eret elvékonyítjuk és megtöltjük a darálthúsos keverékkel.
A levelek közepébe 1 kis marék tölteléket helyezünk. Előbb a levél alsó részét,
majd a két oldalát ráhajtjuk és szorosan feltekerjük.
Egy nagy (kb. 8 literes) fazékba beleszórjuk az aprókáposzta 1/3 részét,
ráhelyezzük a töltelékek felét, betakarjuk apró káposztával.
Aztán újból a töltelékeket, végül aprókáposzta következik.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 2- 2,5 liter) és feltesszük főni.
Kb. 1,5 óra múlva, amikor a káposzta és a töltelék is megpuhul, nagyon vékony rántással berántjuk.
A rántáshoz a zsíron a lisztet világos zsemleszínűre pirítjuk,
a tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprika másik felét és 2 dl hideg vízzel felengedjük,
majd ráöntjük a káposztára, megpróbáljuk jól eloszlatni.
további 10 perces főzés után készen is van.
Aki szereti, tálalásnál tejfölt is tehet a tetejére.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
------------------------------------
hozzávalók 6 főre
70 dkg darált sertéshús
25 dkg rizs
1 kg szálas savanyú káposzta
1 kg (10-12 db) savanyú káposztalevél
1 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 tojás
4 púpos tk őrölt paprika
2 mk őrölt bors
1,5 tk só
15 dkg zsír
2 ek liszt
elkészítés
A káposzta levéből egy bögrényit félreteszünk az esetleges utóízesítéshez,
majd a káposztát felengedjük vízzel, átöblítjük, aztán kinyomkodjuk.
A darálthúshoz hozzáadjuk a felkockázott hagymát, az áttört fokhagymát és a rizst,
valamint a tojásokat, a sót, a borsot és az őrölt paprika felét, és
1 dl -t a savanyú káposzta levéből, majd jól összegyúrjuk.
A káposztaleveleken lévő vastag eret elvékonyítjuk és megtöltjük a darálthúsos keverékkel.
A levelek közepébe 1 kis marék tölteléket helyezünk. Előbb a levél alsó részét,
majd a két oldalát ráhajtjuk és szorosan feltekerjük.
Egy nagy (kb. 8 literes) fazékba beleszórjuk az aprókáposzta 1/3 részét,
ráhelyezzük a töltelékek felét, betakarjuk apró káposztával.
Aztán újból a töltelékeket, végül aprókáposzta következik.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 2- 2,5 liter) és feltesszük főni.
Kb. 1,5 óra múlva, amikor a káposzta és a töltelék is megpuhul, nagyon vékony rántással berántjuk.
A rántáshoz a zsíron a lisztet világos zsemleszínűre pirítjuk,
a tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprika másik felét és 2 dl hideg vízzel felengedjük,
majd ráöntjük a káposztára, megpróbáljuk jól eloszlatni.
további 10 perces főzés után készen is van.
Aki szereti, tálalásnál tejfölt is tehet a tetejére.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
------------------------------------