Karácsonyi sült pulyka
Szalonnás pulyka
A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.
Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25 dkg vaj
Elkészítés
Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.
Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
Az ünnepi asztalon szeleteljük
-------------------------------------------------
Citromos sült pulyka
Ez a recept egy aromás, friss változat.
Hozzávalók: 4 kg pulyka, 1 citrom, 1 hagyma, 10 dkg vaj
Elkészítés
A citrom kicsavart levével ill. citrom darabokkal jól bedörzsöljük a pulykát, megtöltjük a nyakát töltelékkel, a belsejét a citrom darabokkal és a félbe vágott hagymával.
A vajat megolvasztjuk, majd leöntjük a pulykát – alaposan elkenjük vele a bőrét.
Mellkassal lefelé egy olajozott, teflonos tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a keletkezett szafttal.
40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk. Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot mutat a hőmérő (vagy tiszta levet nem enged, ha megszúrjuk).
Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk és pihentetjük.
Tippek
Töltelékek – húsos töltelékeket külön tepsiben készítsük el. Húsmentes töltelékek azonban finomabbak, ha a pulykában sülnek meg, bár a pulyka nyakát is meg lehet tölteni. Azonban kevesebb az esélye a gyomorrontásnak, ha a pulyka belsejét egyáltalán nem töltjük meg töltelékkel (elég egy félbe vágott hagymát belenyomni). Sült pulyka töltelék receptek>>
Tálalás – a pulyka mellé 3 zöldséges köretet szokás tálalni, plusz a sütés által keletkezett szaftból készült szószt, plusz áfonyaszószt vagy valami édes kompótot (birsalma kompót vagy téli kompót remekül passzol).
Köretek – különösen passzol a párolt káposzta, töltött sütőtök, szalonnás zöldborsó, sült paszternák, roston sült burgonya, sült sárgarépa, blansírozott zöldségek szalonnával, sült sárgarépa és paszternák. Ezeket a pulyka sütésével párhuzamosan sütjük vagy főzzük. Klasszikus köret továbbá a párolt kelbimbó is.
Szószok - a legfontosabb szósz a gravy, avagy a szaftos szósz. Ennek elkészítése roppant egyszerű – a leszűrt szaftot elkeverjük zöldséglevessel (vagy a párolt zöldségek levével), adunk hozzá 1-2 tk lisztet (vagy kukoricakeményítőt), Portoit, Madeira-t vagy vörösbort, fűszerezzük és egy tejszín sűrűségű mártássá főzzük (max 10 perc ). Egyéb szószok: áfonyás szósz, kenyér szósz.
Maradék - a sült pulykából nagyon sok gyors ételt lehet készíteni. Hidegen remek szendvicsbe, vagy salátába, de omletthez és egyéb ételekhez is.
A karácsonyi sült pulyka egy igazi ünnepi főétel, elkészítése bár lassú, de egyszerű, ha betartjuk az alapszabályokat.
-------------------------------------
Szalonnás pulyka
A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.
Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25 dkg vaj
Elkészítés
Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.
Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
Az ünnepi asztalon szeleteljük
-------------------------------------------------
Citromos sült pulyka
Ez a recept egy aromás, friss változat.
Hozzávalók: 4 kg pulyka, 1 citrom, 1 hagyma, 10 dkg vaj
Elkészítés
A citrom kicsavart levével ill. citrom darabokkal jól bedörzsöljük a pulykát, megtöltjük a nyakát töltelékkel, a belsejét a citrom darabokkal és a félbe vágott hagymával.
A vajat megolvasztjuk, majd leöntjük a pulykát – alaposan elkenjük vele a bőrét.
Mellkassal lefelé egy olajozott, teflonos tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a keletkezett szafttal.
40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk. Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot mutat a hőmérő (vagy tiszta levet nem enged, ha megszúrjuk).
Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk és pihentetjük.
Tippek
Töltelékek – húsos töltelékeket külön tepsiben készítsük el. Húsmentes töltelékek azonban finomabbak, ha a pulykában sülnek meg, bár a pulyka nyakát is meg lehet tölteni. Azonban kevesebb az esélye a gyomorrontásnak, ha a pulyka belsejét egyáltalán nem töltjük meg töltelékkel (elég egy félbe vágott hagymát belenyomni). Sült pulyka töltelék receptek>>
Tálalás – a pulyka mellé 3 zöldséges köretet szokás tálalni, plusz a sütés által keletkezett szaftból készült szószt, plusz áfonyaszószt vagy valami édes kompótot (birsalma kompót vagy téli kompót remekül passzol).
Köretek – különösen passzol a párolt káposzta, töltött sütőtök, szalonnás zöldborsó, sült paszternák, roston sült burgonya, sült sárgarépa, blansírozott zöldségek szalonnával, sült sárgarépa és paszternák. Ezeket a pulyka sütésével párhuzamosan sütjük vagy főzzük. Klasszikus köret továbbá a párolt kelbimbó is.
Szószok - a legfontosabb szósz a gravy, avagy a szaftos szósz. Ennek elkészítése roppant egyszerű – a leszűrt szaftot elkeverjük zöldséglevessel (vagy a párolt zöldségek levével), adunk hozzá 1-2 tk lisztet (vagy kukoricakeményítőt), Portoit, Madeira-t vagy vörösbort, fűszerezzük és egy tejszín sűrűségű mártássá főzzük (max 10 perc ). Egyéb szószok: áfonyás szósz, kenyér szósz.
Maradék - a sült pulykából nagyon sok gyors ételt lehet készíteni. Hidegen remek szendvicsbe, vagy salátába, de omletthez és egyéb ételekhez is.
A karácsonyi sült pulyka egy igazi ünnepi főétel, elkészítése bár lassú, de egyszerű, ha betartjuk az alapszabályokat.
-------------------------------------