JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Karácsonyi sült pulyka

    Admin
    Admin
    Admin


    Hozzászólások száma : 33
    Points : 106
    Reputation : 0
    Join date : 2011. Feb. 23.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Karácsonyi sült pulyka Empty Karácsonyi sült pulyka

    Témanyitás  Admin Csüt. Május 03 2012, 07:21




    Karácsonyi sült pulyka


    Karácsonyi sült pulyka S%C5%B1ltpulyka



    Szalonnás pulyka

    A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.
    Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25 dkg vaj

    Elkészítés

    Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
    230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
    Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.
    Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.

    Az ünnepi asztalon szeleteljük

    -------------------------------------------------


    Citromos sült pulyka

    Ez a recept egy aromás, friss változat.

    Hozzávalók: 4 kg pulyka, 1 citrom, 1 hagyma, 10 dkg vaj

    Elkészítés

    A citrom kicsavart levével ill. citrom darabokkal jól bedörzsöljük a pulykát, megtöltjük a nyakát töltelékkel, a belsejét a citrom darabokkal és a félbe vágott hagymával.
    A vajat megolvasztjuk, majd leöntjük a pulykát – alaposan elkenjük vele a bőrét.
    Mellkassal lefelé egy olajozott, teflonos tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a keletkezett szafttal.
    40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk. Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot mutat a hőmérő (vagy tiszta levet nem enged, ha megszúrjuk).
    Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk és pihentetjük.


    Tippek

    Töltelékek – húsos töltelékeket külön tepsiben készítsük el. Húsmentes töltelékek azonban finomabbak, ha a pulykában sülnek meg, bár a pulyka nyakát is meg lehet tölteni. Azonban kevesebb az esélye a gyomorrontásnak, ha a pulyka belsejét egyáltalán nem töltjük meg töltelékkel (elég egy félbe vágott hagymát belenyomni). Sült pulyka töltelék receptek>>

    Tálalás – a pulyka mellé 3 zöldséges köretet szokás tálalni, plusz a sütés által keletkezett szaftból készült szószt, plusz áfonyaszószt vagy valami édes kompótot (birsalma kompót vagy téli kompót remekül passzol).

    Köretek – különösen passzol a párolt káposzta, töltött sütőtök, szalonnás zöldborsó, sült paszternák, roston sült burgonya, sült sárgarépa, blansírozott zöldségek szalonnával, sült sárgarépa és paszternák. Ezeket a pulyka sütésével párhuzamosan sütjük vagy főzzük. Klasszikus köret továbbá a párolt kelbimbó is.

    Szószok - a legfontosabb szósz a gravy, avagy a szaftos szósz. Ennek elkészítése roppant egyszerű – a leszűrt szaftot elkeverjük zöldséglevessel (vagy a párolt zöldségek levével), adunk hozzá 1-2 tk lisztet (vagy kukoricakeményítőt), Portoit, Madeira-t vagy vörösbort, fűszerezzük és egy tejszín sűrűségű mártássá főzzük (max 10 perc ). Egyéb szószok: áfonyás szósz, kenyér szósz.

    Maradék - a sült pulykából nagyon sok gyors ételt lehet készíteni. Hidegen remek szendvicsbe, vagy salátába, de omletthez és egyéb ételekhez is.
    A karácsonyi sült pulyka egy igazi ünnepi főétel, elkészítése bár lassú, de egyszerű, ha betartjuk az alapszabályokat.



    -------------------------------------


      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 01:44