Zöldséges kagylótészta
Hozzávalók:
24 db conchiglie (óriás kagylótészta),
50 dkg brokkoli,
3 cukkíni,
2 szál sárgarépa,
30 dkg zöld hüvelyű bab,
1 fej hagyma,
2 paradicsom,
25 dkg gruyere sajt,
12 dkg reszelt parmezán sajt,
4 dkg vaj,
2 ek extraszűz olívaolaj,
só, bors,
reszelt szerecsendió
Hozzávalók a besamelmártáshoz:
6 ek liszt,
6 ek vaj,
5 dl tej,
só,
reszelt szerecsendió
Elkészítése:
A mártáshoz a tejet felmelegítjük. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Közben megforrósított vajon és olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, zöld hüvelyű babot és cukkínit, valamint a rózsáira szedett brokkolit. 8 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, felöntjük fél pohár vízzel, és fedő alatt megpároljuk. A besamelmártást kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a lecsöpögtetett zöldségeket és a feldarabolt gruyere sajtot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben rugalmasra főzzük. Lecsöpögtetjük, tálcára szedjük és megtöltjük a mártásos zöldségkeverékkel. Beleültetjük a tűzálló tálba és leöntjük a maradék besamelmártással. Ráfektetjük a karikára vágott paradicsomot és megszórjuk a reszelt parmezán sajttal. 20-25 percig sütjük.