Kapormártás, Janesz részére!
Hozzávalók:
1 púpozott fakanálnyi zsír,
3-4 púpozott evőkanál liszt,
1 csokor kapor,
1 kis pohár tejföl,
pici ecet,
só,
cukor, ízlés szerint
Elkészítése:
- A megmosott zsenge "kaporleveleket" vágjuk nagyon apróra.
- Hevítsünk egy közepes nagyságú lábosban zsiradékot, majd tegyünk rá annyi lisztet, hogy még szétfolyós maradjon (ha szükséges, tegyünk hozzá még zsiradékot).
- Amikor a rántásunk kezd kicsit barnulni, akkor tegyük rá az aprított kapor felét, majd 1-2 percig kavargatva fonnyasszuk a kaprot is.
- A tejfölt keverjük el 1 pohár hideg vízzel, és öntsük a rántásra, és gyors kevergetés mellett engedjük fel két-háromszoros mennyiségű hideg vízzel, hogy ne legyen csomós a mártásunk.
- Felforráskor sűrűsödik, igény szerint hígítsuk még vízzel.
-5 perc forrás után adjuk hozzá a kapor másik felét, és
- fűszerezzük: só, cukor, pici ecet - ízlés szerint.
Magában is nagyon ízletes, de én petrezselymes újburgonyával ajánlom!
Tálaláskor sűlthússal kiegészítve, egyszerűen fenséges!
Jó étvágyat!